Facebook är nog ingen fluga

Jag testar det mesta vad gäller nyheter och Internettjänster. Framförallt om det är gratis och på något sätt verkar ha någorlunda intressant koncept.

Facebook är ju ganska ”inne” just nu och många anser att det verkligen är en toppenidé, samtidigt som många anser det vara rena hysterin och totalsågar hela grejen.

Jag har nu testat ett tag och kan väl som vanligt säga att jag hittar både gott och ont i Facebook… Såsom ganska luttrad vad gäller Internettjänster så kan jag se både möjligheter och risker.

Som vanligt går allt att missbruka och använda på fel sätt. Insynen för eventuella ”galningar och idioter” i folks privatliv är en klar risk. Självklart kommer folk att råka illa ut pga att de lagt ut mer eller mindre lämplig information om sig själva eller sin familj på Facebook. Folk kommer att bli blåsta och folk kommer att bli sårade. Men det är inget unikt för Facebook…

Möjligheterna är också många och spännande. Hur man på ett ganska enkelt sätt kan knyta nya kontakter, hitta gamla kompisar och ”umgås” med släkt och vänner som man annars kanske helt skulle vara separerade ifrån. Jag har själv hittat ett flertal släktingar som jag aldrig träffat eller varit i kontakt med, men som jag nu har etablerat en kontakt med och haft värdefullt utbyte av personlig information med. Sånt har jag lyckats med med epost och telefon förr, men det var absolut enklare via Facebook.

Social Networking är ju annars något jag tror kommer att dominera ett bra tag nu framöver och även om Facebook kanske inte kommer att vara kvar hela tiden så är den här typen av system och tjänster något jag tror kommer bli vardag för oss alla. Några snackar om ”fluga” och tillfällig trend, men där tror jag man snackar i nattmössan.

Facebook har ju fått ganska intensiv kritik nu då man granskat deras användarvillkor och problematik med upphovsrätt på bilder osv. Jag tycker också att det är ganska rejäla ”slavkontrakt” man går med på och att dessa borde ses över och ändras mer till fördel för den enskilde individen. MEN, detta är heller inget som är unikt för Facebook, utan konstigt nog mer är standard än undantag på de flesta liknande tjänster. Men då något hamnar så intensivt i rampljuset som Facebook nu gjort, så kritiseras det självklart mer också, vilket säkert är bra för att få upp fokus på dessa problemområden.

I pressen skrivs det självklart mycket om Facebook just nu och så kommer det säkert vara ett tag till, sen blir det vardag och ingen ser det som särskilt märkvärdigt längre.

Några presslänkar;

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1178781.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1089998.ab

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=711722

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=708647

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/9/3/4/niklin.se/httpd.www/weblog/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Ett Svar till “Facebook är nog ingen fluga”

  1. […] återkommer ständigt artiklar på ämnet Nu är Hypen facebook över och svar i form av Facebook är här för att […]

Diskussion - Kommentera